Voittoa tavoittelematon TED-organisaatio levittää vahvoja ja innovatiivisia ideoita ympäri maailmaa alle 18 minuutin puheilla. TED on lyhenne sanoista Technology, Entertainment, Design (teknologia, viihde, muotoilu). Alunperin näiden kolmen aihealueen ympärille keskittynyt ohjelma on nykypäivänä levinnyt kattamaan monia muitakin teemoja, aina tieteestä yritystoimintaan ja globaaleihin aiheisiin asti. Organisaation pitämiä TED-konferensseja järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1984. Vuosittaisissa konferensseissaan TED kokoaa yhteen vaikuttajia eri aloilta inspiroimaan ja jakamaan ideoita. Organisaation iskulause onkin ’Ideas worth spreading’, ”levittämisen arvoisia ideoita”. Konferenssien parhaat puheet löytyvät organisaation internetsivustoilta, missä niitä voi käydä katsomassa. Vuosien aikana puheita ovat pitäneet vahvat globaalit vaikuttajat kuten Bill Gates, Bill Clinton, nobelisti James D. Watson sekä Googlen perustaneet Larry Page ja Sergey Brin. Ainoina suomalaisina puhumaan ovat päässeet F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja Cities:Skylines-kaupunginrakennusvideopelin suunnittelija Karoliina Korppoo.

TED:in historia

TED perustettiin vuonna 1984. Se syntyi perustajajäsen Richard Saul Wurmanin oivaltaessa, että teknologia, viihde ja muotoilu liittyvät toisiinsa. Wurman järjesti samana vuonna ensimmäisen TED-konferenssin Harry Marksin kanssa. Konferenssin aiheina olivat esimerkiksi CD-levy, e-kirja ja Lucasfilmin uusin 3D-grafiikka. Matemaatikko Benoit Mandelbrot esitteli myös uutta tapaa kartoittaa rannikkoalueita. Sisällöstään huolimatta tapahtuma ei ollut tuottoisa. Kesti kuusi vuotta ennen kuin Marks ja Wurman yrittivät uudestaan ja onnistuivat. Näin konferenssista muodostui vuosittainen tapahtuma Kaliforniasta. Myöhemmin pakettiin lisättiin ympäri maailmaa järjestettävät TEDGlobal-konferenssit, ja TED Talks -sivuilta pystyi näkemään tapahtumien parhaat puheet. Vuonna 2005 jaettiin ensimmäiset TED Prize -palkinnot. Lisäksi kolme vuotta tämän jälkeen järjestettiin ensimmäiset itsenäiset TEDx-konferenssit, ja organisaatio aloitti TED Translator -käännösohjelman, joka kääntää puheita yli sadalle kielelle vapaaehtoisvoimin. Vuonna 2012 TED-Ed -ohjelma julkaistiin puolestaan auttamaan opettajia ja kouluttajia lyhyiden opetusvideoiden avulla.

TED Prize

TED Prize -palkinto luotiin vahvistamaan suurten visionäärien ideoita ja parantamaan niiden vaikutusmahdollisuuksia. Idea tähän syntyi erään TEDx-konferenssin aikana, jolloin mietittiin keinoja parantaa maailmaa. Jokaiselle palkinnon saajalle myönnetään yhden miljoonan dollarin palkinto, sekä hän saa käyttöönsä TED-yhteisön asiantuntemuksen ja voimavarat ideansa toteuttamiseen. Vuoteen 2013 asti palkintona jaettiin vain 100 000 dollaria, mutta visionäärien ideoiden toteuttamisen nopeuttamiseksi summa nostettiin miljoonaan euroon. Ensimmäisen palkinnon vuonna 2005 saivat Robert Fischell, Edward Burtynsky ja Bono. Tulevina vuosina palkinto myönnettiin kirjavalle joukolle erilaisia vaikuttajia, kuten ruokaguru Jamie Oliverille vuonna 2010, avaruusarkeologi Sarah Parcakille vuonna 2016 ja viimeisimpänä vuonna 2017 terveydenhoidon uranuurtajalle Raj Panjabille. Vuonna 2018 TED Prizen tilalle tuli vaikutusvaltaisempi The Audacious Project. Tänä vuonna voittaja saa muiden TED:in tapaisten organisaatioiden, itsenäisten rahoittajien ja yhteiskunnan jäsenten tuen.