TED-keskustelujen kritiikkiä

Posted on: March 31, 2020 Posted by: pooreel2bd9ff99 Comments: 0

TED-keskustelujen kritiikkiä

TED Talks ja TED-ohjelman lisäksi järjestettävät TEDx-keskustelut herättävät monissa kuulijoissa suuria tunteita. Ensinnäkin, TED-keskusteluja ja ohjelman tuottamia videoita katsotaan laajasti ympäri maailmaa. TED-videoissa puhujat ovat yleisesti ottaen hyvin intohimoisia puhujia ja hyviä esiintyjiä. Lisäksi TED-puhujat ajavat kaikki TED:in yleisiä periaatteita ja tavoitteita. TED:in tavoitteena on parantaa maailmaa, tuoda uusia ideoita esille ja yleisesti antaa loistaville puhujille ponnahdusalustan ajatustensa esittämiseen. TED-videot ovat erittäin katsottuja ja yksittäinen video saa tuhansia katselukertoja lähes kaikissa tapauksissa. Monet kuitenkin kritisoivat TED:iä ja aatteita, joita TED edustaa. Monen mielestä TED:in tavoitteet maailman parantamisesta eivät ole ajankohtaisia tai edes tarpeellisia ja kriitikot toivovatkin, että TED:iin käytettävät resurssit hyödynnettäisiin jossakin muualla. Toisilla on sanottavaa TED:in maksuja tai sääntöjä ajatellen. TED pitää nimittäin tiukkaa kirjaa siitä, mitä aiheita ja millä tavalla puheita eri aiheista toteutetaan.

 

Palkkiot

 

TED herättää kritiikkiä myös maksujensa suhteen. TED-videoiden katsominen on ilmaista, mutta jos haluaa päästä osalliseksi TED:in järjestämiin live-konferensseihin, on osallistujan maksettava korkea jäsenmaksu. Vuositasolla kyseinen maksu on tuhansia euroja ja tällainen summa tuntuu monen mielestä naurettavan suurelta. Toki maksua vastaan osallistuja saa myös paljon hyvää sisältöä, ja TED-konferenssit ovat jo itsessään näkemisen arvoinen spektaakkeli. Puhujille TED ei kuitenkaan maksa rahallisia palkkioita ja tämän takia puhujat eivät saa TED:in kautta tuottoa esittämistään ideoista. Tämä voi karsia sellaisia puhujia ja innovaattoreita, joiden mielestä toisenlaisen alustan etsiminen ideoilleen tuntuu kannattavammalta. Moni ajattelee, että tuoton saaminen jo alusta alkaen on tärkeää, jotta innovaatiolleen tai idealleen voi mahdollisesti saada rahoitusta, eikä tällä tavalla puhujan tarvitse huolehtia esimerkiksi tekijänoikeusasioista. Useimmiten kuitenkin puhujat tekevät yhteistyötä TED-konferenssien kanssa silkan oman intohimonsa ja kiinnostuksensa takia tuotosta välittämättä.

 

Tekijänoikeudet

 

TED pitää myös hyvää huolta tekijänoikeuksista ja erinäisistä lakipykälistä. Tämä aiheuttaa joskus laajasti kritiikkiä, ja kriitikot toteavat, että TED kerää edun puhujien ajatuksista saamalla yleisöä ja katselukertoja, mutta puhujat itse joutuvat alakynteen. Järjestäessä TEDx-tapahtumia, jotka muistuttavat TED-konferenssia mutta ovat yksityishenkilöiden järjestämiä, TED vaatii järjestäjää ottamaan itselleen lisenssin. Lisenssi takaa sen, että tapahtuman järjestäjällä on lupa järjestää tapahtumansa TEDx-nimen alla. Lisenssiä täytyy myös hakea joka vuosi uudestaan, sillä sen voimassaoloaika on ainoastaan vuoden ajan. Tapahtumien sponsorit eivät koskaan saa olla mukana puhumassa TED Talksissa. Eniten soraääniä aiheuttaa kuitenkin se, että TED:llä on täysi oikeus editoida ja levittää puhujasta tallennettua videota. Jokaisen puhujan on allekirjoitettava ennen tapahtumaa lomake, jossa TED saa täydet oikeudet aiheen levittämiseen eteenpäin. Useimmille tämä ei kuitenkaan ole ongelma, mutta toiset ovat skeptisempiä asian suhteen.